Тази седмица се очаква да излязат резултатите от проверките на качеството

...
Тази седмица се очаква да излязат резултатите от проверките на качеството
Коментари Харесай

Земеделският министър не вижда проблем с украинското жито

Тази седмица се очаква да излязат резултатите от инспекциите на качеството на импортираното у нас украинско зърно. В проверяващите екипи са включени експерти от Агенцията по сигурност на храните и Областните дирекции по земеделие, заяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, който участва в землището на ямболското село Козарево на закриване на жътвата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Актуална информация от митниците към четвъртък, 14 юли, е, че в България за влезнали 6000 тона пшеница и 1300 тона ечемик от Украйна. „ Тези минимални количества не би следвало да се отразят на пазара на зърното у нас, което сега се прибира ”, съобщи Иванов пред Българска национална телевизия. Той позволява че украинското зърно у нас може би е планувано в огромна степен за реекспорт и увери, че през идващите дни инспекциите на качеството му ще продължат.

По думите на министъра поради заплахата от продоволствена рецесия Европейската комисия взе решение зърното от Украйна да се внася без мито. Той счита, че за редица страни от Европейския съюз (ЕС) това е рационално решение, тъй като те имат отчайваща потребност от него. 

„ Традиционно нашата пшеница остава на към 50% у нас, останалата се изнася, ние сме чист експортьор на зърно. Когато стартира войната в Украйна, точно пшеницата от България обезпечи продоволствената сигурност на Европейски Съюз в значителен размер, тъй като единствените налични количества бяха в България и Румъния, изнасяхме и за трети страни ”, посочи Иванов.

Агроминистърът акцентира, че министерството е загрижено и на каква цена ще стигне хлябът до българския консуматор, който не би трябвало да бъде ощетен в обстановката, тъй като " преди войната украинското зърно се продаваше свободно на пазара ", а откакто това спря, цените се подвигнаха. „ За следващ път ще заявя в Брюксел формалната позиция на страната, че този експорт би трябвало да се реализира, само че не с риск да бъдат ощетени нашите аграрни производители ”, сподели на край Иван Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР